Ο Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος 1888-Παρελθόν, παρόν και μέλλον.

 

«ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ. 1888». Ο αρχαιότερος Ελληνικός Σύλλογος.
Σύντομο ιστορικό 136 χρόνων δράσης.

      Ο Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος είναι δημιούργημα της λεγόμενης "γενιάς του 1890". Είναι η γενιά που έβαλε τις βάσεις της νεότερης Καλαμάτας από κάθε άποψη. Ἡ ίδρυση του Μεσσηνιακού υποστηρίχθηκε από µέλη άλλων πολιτιστικών συλλόγων. Ιδρύθηκε το 1888 και η επίσημη σύστασή του οριοθετείται την 13η Νοεμβρίου 1895. Το πρώτο καταστατικό τού Συλλόγου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την 13.1.1896 και το υπόγραψε ο τότε πρόεδρος Π. Μπενάκης. Η σφραγίδα του Συλλόγου ήταν, και είναι, κυκλική, έγραφε γύρω τις λέξεις «ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ» και στη μέση είχε την εικόνα του αρχαίου Μεσσήνιου Ολυμπιονίκη Δαϊκλή. Ο Δαϊκλής ο Μεσσήνιος (ή Διοκλής) έγινε Ολυμπιονίκης στον αγώνα του ενός σταδίου (192,27μ.) στην 7η Ολυμπιάδα το 752 π.Χ. και υπήρξε ο πρώτος Ολυμπιονίκης που στέφτηκε µε κότινο (κλαδιά αγριελιάς).



      Με την ίδρυση του Γυμναστηρίου αρχίζει να λειτουργεί το τμήμα της Γυμναστικής. Ακολουθεί, εν όψει της Ολυμπιάδος του 1896, το τμήμα του Στίβου. Το 1897 γίνεται ένα από τα 28 ιδρυτικά µέλη του ΣΕΓΑΣ. Το 1899 ο Μεσσηνιακός έχει Ποδηλατικό τμήμα και συμμετέχει σε σχετικά συνέδρια και αγώνες καθώς και τμήμα Μουσικής του οποίου προΐσταται ο φύλακας του γηπέδου Παναγιώτης Τασώνης. Το καθοριστικό έτος 1900 ιδρύει τμήμα Χορωδίας και Θεάτρου. Μεθοδεύει θεατρικές παραστάσεις, κάνει εκλογές, δημοσιεύει τον οικονομικό απολογισμό του έτους 1899 και εν τέλει ο Δήμος Καλαμάτας του δωρίζει «το παρά την πλατείαν του Συντάγματος γήπεδον δια την «ίδρυσιν του Γυμναστηρίου». Το 1901 διαθέτει τμήμα αθλητών Γυμναστικών Επιδείξεων. Το 1909 ιδρύεται το τμήμα Ποδοσφαίρου. Το 1927 έχει για Χορηγούς ευκατάστατους πολίτες της Καλαμάτας, οι οποίοι επιχορηγούν την τέλεση σπουδαίων αθλητικών αγώνων. Το ίδιο έτος φτιάχνεται γήπεδο για το άθλημα του Λον Τέννις και καλούνται νέοι και νέες να εκπαιδευτούν. Το 1928 ιδρύει τμήμα Βόλεϊ για αγόρια και κορίτσια. Το 1930 ιδρύει τμήματα Μπάσκετ και Κολύμβησης. Το 1931 οργανώνει αγώνες επίδειξης του Χάντ-μπώλ και αγώνες Κολύμβησης και Κωπηλασίας. Τον ίδιο χρόνο ιδρύει τμήματα Χάντ-Μπώλ, Πυγμαχίας, Ελληνορωμαϊκής Πάλης και Σπαθασκίας (ξιφασκίας). Τα έτη 1937-1939 διοργανώνει τούς Πελοποννησιακούς αγώνες Στίβου, στους οποίους πρωτεύουν πολλοί αθλητές του. Ιδρύεται το 1937 τμήμα Σκοποβολής που διοργανώνει αγώνες.


      Το 1939 μερικά µέλη τής ποδοσφαιρικής ομάδος, σύμβουλοι και αθλητές, αποχωρούν και ιδρύουν το σύλλογο Πράσινα Πουλιά Καλαμάτας. Η δράση του αναγνωρίζεται από όλους, όμως οι πολιτικές συνθήκες της εποχής, κυρίως η µεταξική περίοδος, απομακρύνουν τους αθλητές από τους χώρους άθλησης.

      Όλες οι αθλητικές δραστηριότητες του Μεσσηνιακού εξαφανίζονται την περίοδο της γερμανικής Κατοχής. Η αθλήτρια του Στίβου Σίνα Φραγκέα, λειτουργεί ως πράκτωρ των Συμμάχων, συλλαμβάνεται και εκτελείται σε ηλικία 22 ετών στις 8/9/1944. Ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής του Πότης Μανωλούδης εκτελέστηκε τον Φεβρουάριο του 1944 από τους Γερμανούς, οἱ δε παλαίμαχοι τότε Κώστας Σταματόπουλος και Τάκης Κατσαΐτης δολοφονούνται στην διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

      Από το 1951 ο Μεσσηνιακός αρχίζει πάλι να λειτουργεί. Από το 1956 ξεκίνησε η διοργάνωση της συνάντησης Στίβου µε την ονομασία «Παπαφλέσσεια» και η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το 1998 ιδρύθηκε τμήμα Άρσης Βαρών το οποίο δραστηριοποιήθηκε για λίγα χρόνια µε επικεφαλής τον Χρήστο Γεννάτο, αλλά το 2012, μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα των αθλητών και του προπονητή, υπέστειλε την δράση του.

      Το 2024 βρίσκει τον Μεσσηνιακό να διαθέτει τρία (3) αναγνωρισμένα τμήματα σε πλήρη λειτουργία, Στίβου, Ποδοσφαίρου και Βόλεϊ Γυναικών, µε σύνολο αθλητών και αθλητριών που ξεπερνάει τα 500 ενεργά µέλη. Διαθέτει ιδιόκτητο γήπεδο 19 στρεμμάτων µε ποδοσφαιρικό αγωνιστικό χώρο και μεγάλες στεγασμένες εγκαταστάσεις. Είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αθλητικών Συλλόγων της ΓΓΑ. Εκδίδει την δική του εφημερίδα «Τα Νέα μας» και ακολουθεί τον παλμό της Καλαμάτας και της κοινωνίας. Είναι εγγεγραμμένος επίσης στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοσίας και μία φορά το χρόνο οργανώνει ημέρα αιμοδοσίας. Παράλληλα υπάρχει και Σύνδεσμος Παλαίμαχων Αθλητών µε αθλητική και κοινωνική δράση.

      Η Περιφέρεια Πελοποννήσου το 2020, εποχής περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, αποφάσισε την μετατροπή τού γηπέδου σε Αθλητικό Κέντρο με έργα ουσίας που θα δώσουν πνοή στην ανατολική Καλαμάτα. Τα έργα ολοκληρώθηκαν και το νέο γήπεδο εγκαινιάστηκε στις 7/9/2022 και αμέσως λειτούργησε. Σύντομα δε θα φτιαχτεί, με έξοδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και ένα κομμάτι των διαδρομών του Στίβου.

      Στην Αίθουσα Κειμηλίων του, ένα είδος Αθλητικού Μουσείου που στεγάζεται σε αίθουσα του γηπέδου, εκτίθενται εκατοντάδες αντικείμενα που ερμηνεύουν την αθλητική κίνηση στην Καλαμάτα αλλά και την διαχρονική προσφορά του Μεσσηνιακού στον αθλητισμό, το παλαιότερο των οποίων είναι του έτους 1894. Η έκθεση είναι επισκέψιμη και μπορεί ο καθένας να την επισκεφθεί.

      Ο «Μεσσηνιακός Γ.Σ.1888» βαδίζει στα 136 χρόνια ζωής και συνεχίζει να προσφέρει στον αθλητισμό και στον πολιτισμό της Καλαμάτας. Στον εορτασμό των 130 χρόνων δράσης του, που έγινε στο ξενοδοχείο Elite City Resort στις 16/6/2018. παρευρέθηκε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος είπε σχετικώς πως «...Η εδώ παρουσία µου -πέρα από την σημασία που έχει για μένα η Γενέτειρά µου και που είναι κοινώς γνωστή- έχει ως στόχο να σηματοδοτήσει την στήριξη τού ιστορικού Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου, ώστε να προσφέρει στον Αθλητισμό και τη Νεολαία µας ακόμη περισσότερα».

     Το ιδιόκτητο πλέον γήπεδό του, το οποίο σήμερα είναι εκτάσεως 19 στρεμμάτων, είναι το παλαιότερο στην Ελλάδα και το 9ο στον κόσμο, φιλοξενεί ποικίλες εκδηλώσεις και γίνεται χώρος επισκέψεως από τα σχολεία της Μεσσηνίας.

     Εκδίδει την εφημερίδα του «Τα νέα μας» και βρισκόμαστε ήδη (Σεπτέμβριος 2024) στο 9ο φύλο της. Περιέχει νέα, ειδήσεις και φωτογραφίες από τις δράσεις του και την δράση των τμημάτων του.

     Τέσσερεις Δήμαρχοι της Καλαμάτας διετέλεσαν Πρόεδροί του, οι Παν. Μπενάκης, Παν. Σάλµας, Βασ. Παλαμάρας και Παν. Καίσαρης. Ο σημερινός Παν. Στασινόπουλος είναι ο 26ος  από την σύστασή του. Αποτελεί παράδειγμα επιβίωσης ενός Συλλόγου, που συνάντησε τρεις αιώνες στο διάβα του, μέσα από αντίξοες συνθήκες, που βασίστηκε στα αθλητικά ιδεώδη της γενιάς του 1890, που συνέπραξε στην αναβίωση τῶν Ολυμπιακών Αγώνων και την ίδρυση του Σ.Ε.Γ.Α.Σ, που έδωσε ευκαιρία στην άθληση σε χιλιάδες αθλητές, μεταξύ των οποίων και τους Ολυμπιονίκες άλτες Κωστή Τσικλητήρα και Λούη Τσάτουμα, αλλά και συνεχίζει μέχρι σήμερα να κινητοποιεί και να εκπαιδεύει εκατοντάδες αθλητές της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής.-

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βαγγέλης Κουτουλέας. Αθλητής με πάθος & εγγλέζικη νοοτροπία, ή «Έχει η Αγγλία Καλαμάτα;»

Μνήμη Βαγγέλη Κουτουλέα. Συμβολή. Από το Νίκο Κυριακουλάκο.

Το τμήμα Βόλεϊ του Μεσσηνιακού για την περίοδο 2024-2025